Mamma bröt benet av sin tre månader gamla dotter

Villkorlig dom och dagsböter, det blev domen i Örebro tingsrätt på torsdagen för en 26-årig kvinna, för att ha orsakat sin då tre månader gamla dotter en lårbensfraktur.

En skada som flickan inte kunnat orsaka själv.
Det var i maj som mamman kom till akuten med sin tre månader gamla dotter. Där konstaterades att flickan hade en högersidig lårbensfraktur.
Mamman berättade för tjänstgörande läkare att flickan fastnat i sin spjälsäng dagen innan och att hon lirkat loss henne. Enligt mamman hade flickan gnällt lite vid blöjbyte men inte nämnvärt reagerat.
Läkaren som tog emot barnet och som även vittnat i rätten tror inte att det kunnat gå till som mamman berättat. Hon har i sitt rättsintyg skrivit att skadetillfället som mamman uppgett är anmärkningsvärt eftersom skadan borde ha orsakat barnet stor smärta. Läkaren skriver också att mammans förklaring inte är sannolik och att det krävs avsevärt våld för att en sån här skada ska uppstå. Barnet kan inte ha orsakat den själv utan i första hand genom våld av annan person.
Ytterligare en läkare har vittnat i rätten. Även den läkaren bekräftar att skadan måste ha orsakats av kraftigt våld och att barnet innet kunnat orsaka skadan själv.
Mamman har hela tiden hävdat att hennes version är den rätta att hon lirkat loss flickans ben som fastnat i spjälsängen, men enligt båda läkarna kan det alltså inte stämma.Tingsrätten skriver i sin dom att mamman genom kraftigt våld orsakat lårbensfrakturen, att det inte kan handla om en olyckshändelse och att mamman heller inte berättat sanningen när det gäller hennes agerande. Därför döms mamman för vållande till kroppsskada på grund av grov oaktsamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".