Svårt för polisen att utvisa vissa brottslingar

I flera fall misslyckas polisen med att verkställa utvisningar på grund av att dom dömdas hemländer vägrar ta emot sina egna medborgare. Ett fall är en man som dömdes till utvisning efter ett knivöverfall i Lindesberg, men som blev kvar i landet och nu åtalas för våldtäkt. Christina Sandqvist är chef på UD:s avdelning för migration- och asylpolitik.

Hittills i år har närmare 750 uvisningar av personer som begått olika brott i Sverige verkställts. Men i flera fall misslyckas alltså polisen med att fullfölja utvisningarna - med risk för att samma personer fortsätter begå nya brott i landet.

Ett exempel är en 28-årig man som nu åtalats, misstänkt för att ha försökt våldta en 19-åring kvinna i Lenhovda tidigt på morgonen den åttonde december. Han är tidigare dömd för ett brutalt knivöverfall i Lindesberg och skulle utvisats efter avtjäntat fängelsestraff, men i ställt placerades han i en lägenhet i Kronobergs län som asylsökande.

Malmöpolisen har fortfarande kvar uppdraget att utvisa honom, men eftersom hans hemland vägrar ta emot honom finns det i nuläget inget som talar för att det beslutet kommer kunna verställas, även om han fälls för nya brott som han misstänks för och får ett nytt utvisningsbeslut mot sig. En problematik som utrikesdepartementet har att hantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".