Nya regler för vigselförrättare

Borgerliga vigselförrättare måste från och med nästa år kunna viga både hetero- och homosexuella par. Det blir följden av en ny lag som väntas träda i kraft i april 2006.

I dag utser länsstyrelserna borgerliga vigselförrättare och partnerskapsförrättare genom separata beslut. Men det kommer det alltså att bli ändring på. 
Fram till att den nya lagen börjar gälla så har nu vigselförrättarna möjlighet att bestämma sig för om de vill stanna kvar på sina uppdrag. Av de 38 vigselförrättarna i Örebro läns kommuner så är det 7 som i dag inte förrättar partnerskap för homosexuella. Tre av dem kommer att hoppa av sina uppdrag när den nya lagen träder i kraft. Men bara en av dem säger att hon hoppar av för att hon inte vill förrätta partnerskap för homosexuella. De andra uppger åldersskäl.
Men frågan är om lagändringen kommer att få några större konsekvenser. Det är nämligen ytterst få homosexuella par som ingår partnerskap i Örebro län.
En majoritet av de 12 kommunerna har inte registrerat ett enda partnerskap medan den största kommunen Örebro bara haft ett fåtal per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".