Bristfällig kunskap om sjuklöneregler

Allt fler arbetsgivare kan komma att säga nej till sjuklön i framtiden. Än så länge är det mycket ovanligt men under 2005 har Försäkringskassan ökat informationen om sjuklönen och fler arbetsgivare har blivit medvetna om sina rättigheter.

En som fått problem är Laila Johansson, som har arbetat för ett privat städbolag. Hon sjukanmälde sig en måndag, på torsdagen ringde hennes chef och krävde att hon skulle komma tillbaka till arbetet. Det har inneburit en tvist där Laila har kommit i kläm.
Den som blir nekad sjuklön kan ansöka om sjuklönegaranti hos Försäkringskassan,  men när varken arbetsgivare eller myndighet kan rutinerna kan man få vänta, både på besked och på pengar. 
- Orsaken är att det saknas kunskap, det säger Eva Sylwander som är försäkringsspecialist.
Under en månad när försäkringskassan betalar ut sjukpenning motsvarande 7,5 miljoner sjukdagar, varierar antalet dagar med sjuklönegaranti från inga dagar alls till upp mot 50 dagar. 
Sjuklönelagen har funnits sen 1992 men det var först i våras när man skrev en handbok om sjuklön och flera av landets försäkringskassor började informera arbetsgivarna om deras rättigheter som man har insett att man behöver se över rutinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".