Antalet anmälningar av våldsbrott ökar i Örebro

Just nu pågår fem utredningar av misstänkta mord och två om mordförsök i Örebro län. Länskriminalen går på knäna, vilket Sveriges Radio Örebro har rapporterat om tidigare. Och enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har anmälda våldsbrott ökat stadigt dom senaste åren. Men om det innebär att fler örebroare drabbas av våld - det är inte säkert, enligt sociologen Björn Johansson vid Örebro Universitet.

Björn Johansson har skrivit en doktorsavhandling om gatuvåld men kan inte ge ett rakt svar på om risken att drabbas av våld ökar. Enligt brottförebyggande rådet anmäldes 898 våldsbrott år tjugohundra i Örebro.Tjugohundrafyra var siffran 1 437. Så den kurvan pekar uppåt. Men siffrorna kanske mest mäter benägenheten att anmäla. Däremot finns det forskning som visar på att våldet som finns blir grövre. Rapporter från sjukhusens akutmottagningar och polisens statistik på beslagtagna vapen tyder i alla fall på det. Men det betyder i sin tur inte automatiskt att medelsvensson måste oroa sig så mycket mer. Det skriver i alla fall Elizabeth Wahlgren Höivik under på. Hon är assistent på Brottsofferjouren i Örebro och möter ofta offer som råkat riktigt illa ut. Men hon är inte ängslig för egen del på stan. Däremot bekräftar även hon att dom som drabbas av våld oftare drabbas av grövre våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".