Försäljningen av miljöbilar ökar kraftigt

Försäljningen av miljöbilar ökade kraftigt förra året, 2005. Det såldes över 14 000 miljöbilar vilket är en ökning med 96 procent jämfört med året innan. Genombrottet tros ha flera orsaker.

Förra årets genombrott beror på flera saker enligt Mats Mattsson, statistikansvarig på BilSweden som är bilindustrins branschorganisation. Dels sänks förmånsvärdet, hela 40 procent om det rör sig om en bil som går på natur- eller biogas, dels är gasen skattebefriad vilket innebär att det är billigare att tanka och i Stockholm betalar du ingen trängselskatt om du kör miljöbil. 
Den exakta definitionen på en miljöbil är något oklar. Det finns idag tre nationella definitioner på vad en miljöbil är. Den senaste kräver inte bara att bränslet som driver bilen är förnybart, de får inte heller dra hur mycket bräsnle som helst. Nytt är också att bensinbilar och dieselbilar som drar väldigt lite bränsle kan kallas miljöbil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".