Ny lag ska underlätta godstransport med tåg

En ny lag ska göra det lättare för större industrier att välja transport på järnväg i framtiden. Lagen ger nämligen företagen större möjligheter att nyttja järnvägsnätet och öka konkurrensen med vägtransporterna. Stefan Pettersson på Järnvägsstyrelsen berättar om lagändringen.

De senaste 10-15 åren har godstransporterna på våra vägar stadigt ökat, och nya prognoser visar också att ökningen kommer att fortsätta de närmaste 20 åren.

Men en ny lag som börjar gälla i december nästa år ska nu se till att godstrafiken i större omfattning än idag sköts av tåg. Lagen ska nämligen göra det möjligt för till exempel stora industrier att själva ansöka direkt om intyg hos Järnvägsstyrelsen och hos Banverket om att få uttrymme på järnvägarna, och när allt är klart med tidtabeller och tillstånd, kan industrierna i sin tur sedan kontakta alla de olika transportföretagen som finns på järnvägsmarknaden, som till exempel Green Cargo och TågAB, för att låta dem ge det bästa och mest lönsamma budet.

På så sätt ska det bli mer lönsamt för industrier att transportera gods över landet, vilket då kommer att minska antalet lastbilar på våra vägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".