Mobilen nya hjälpen för hotade personer

Antalet anmälningar om misshandel har ökat med ungefär 20 procent sedan mitten av 90-talet. Behovet av polisstöd har därför blivit större med åren. Numera är mobiltelefonen ett av de viktigaste hjälpmedlen för hotade personer.

Trygghetspaket, larmpaket och nu skyddslarm för våldshotade personer. Polisen stöd till hotade personer har haft olika namn.
Ungefär 20 personer är just nu uppkopplade via sin mobil och för de som behöver skyddslarm är handläggningsitden bara ett par timmar.
Enligt Jan Gustafsson är det inte ofta man behöver svara på larm, under 2005 bara ett par tre gånger och om man behöver rycka ut så är man snabba. Är det inom Örebro eller i närheten tar det max 5-10 minuter säger Jan Gustavsson. 
Det finns även något som kallas förhöjd hotbild. Idag är det färre än fem stycken. I de fallen finns även bevakning av civil polis och hundarpatruller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".