"Kommunal verksamhet kan drivas i kooperativ"

Att driva viss kommunal verksamhet som koopertiv är ingen omöjlighet. Det kan göra människor verkligt delaktiga, det  säger Björn Johanssonsom är rådgivare på Örebro läns kooperativa utvecklingscentrum.

Han har tagit del av ett förslag som kommer från Latorps Byalag i Örebro som föreslår att den lokala skol- och områdesnämnden inte längre ska styras av politiker, utan av invånarna i Tysslinge.
Björn Johansson förklarar att det finns rätt gott om koopertiva driftsformer runt om i landet. Ett exempel är alla de förskolor och skolor som bedrivs i kooperativ form. Men man kan förstås gå längre än så, säger han.
I Västerås finns ett exempel där ett kooperativ sköter flera olika verksamheter. Verksamheten vid koopertaivet Hjärtpunkt - Skiljebo i Västerås har vuxit genom åren, för det  har snart gått  13 år sedan det bildades.
I stadsdelen där de verkar bor 3 000 invånare, många är äldre och de vill gärna bo kvar. Christer Molin berättar att de kunnat se bland gruppen äldre-äldre, att behovet av hemtjänst har minskat i antal timmar bland de som är mest aktiva i kooperativet.
Men vissa begränninsgar finns ändå för vad som går att driva i kooperativ form eller inte säger Björn Johansson på Örebro läns kooperativa utvecklingscentrum.
- Viss myndighetsutöving kan kommunerna aldrig fråntas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".