Tågolyckan i Ställdalen får minnesmärke

I morgon fredan är det femtio år sedan tågolyckan i Ställdalen, som tog tolv skolungdomar och åtta vuxna personers liv. Nu ska ett minnesmärke resas på olycksplatsen. Eskil Stopp, som bor i Ställdalen, och som själv förorade sin syster i olyckan, har gjort minnesmärket. Han berättar att han hittat inspiration till konstverket i ett minne från systerns begravning.

Det har gått 50 år sen olyckan i Ställdalen som lämnade en hel bygd i kollektiv sorg. Först nu ska minnet från olyckan förkroppsligas i form av ett svart kors i tjärsmetad en med minnestext på en blankpolerad mässingskylt.

Fram tills nu har man nästan inte vågat prata om det här, säger Eskil Stopp. På den tiden fanns inga kommunala krisgrupper och psykologer. Eskil stopp sörjer fortfarande sin syster.

Inför fredagens ceremoni är det många berörda som vill vara med och minnas. Än så länge har Marianne Jansson, som är ordförande i Ställdalens byalag, beställt hundra smörgåsar inför minnesträffen på kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".