Hundratals länspatienter får söka vård på annat håll

Dom närmaste två veckorna kommer flera hundra patienter som står i kö till ortopeden att få ett brev hem, där det står att sjukvården inte klarar att uppfylla vårdgarantin för dem. Den första november infördes garantin, som innebär att man ska få vård inom tre månader. Sedan garantin infördes har ett 100-tal patienter i Örebro län hänvisats till Vårdslussen, där Birgitta Bark jobbar.

Det är Birgitta Bark och hennes kollegor vid Vårdslussen som tar emot samtalen och hittar nya vårdgivare till de patienter som önskar få hjälp på annan ort. Under november och december valde 124 patienter att få vård på annat håll, 109 av dem var ortopedpatienter.

Ännu finns inget kvitto på vad det här kostat Örebro läns landsting för fakturorna har inte kommit. Och på ortopedkliniken skrivs nu brev till flera hundra patienter som man redan nu vet att man inte kommer att kunna erbjuda vård innan den 1 febr. Så Birgitta Bark är beredd på många samtal då.

Den stora merparten har fått åka till Stockholm eller Uppsala för vård, för dom landsingen har avtal med andra privata vårdgivare. Det hoppas Birgitta Bark att landstinget i Örebro län också har snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".