Förståelse mellan ungdomar och asylsökande ett mål i Ljusnarsberg

Jul och nyårshelgens händelser i Kopparberg där ungdomar misshandlade asylsökande och utsatte migrationsverkets anläggningar för skadegörelse, uppmärkssammas nu av Ljusnarsbergs kommun. De har tillsatt en arbetsgrupp som ska se till att förståelsen för asylsökandes situation ökar bland ungdomarna.

Ljusnarsbergspolisen har kommit fram till att tre till fyra personer i åldrarna 14-17 kan misstänkas för brotten. Därför är det skolungdomarna som nu står i fokus i Ljusnarsberg. 
Kommunen ser så allvarligt på det som hänt att det nu bildas en arbetsgrupp där polisen, socialtjänsten, migrationsverket och skolan ingår. En av uppgifterna som Ingemar Javinder, socialdemokratisk ordförande i kommunens sociala utskott, gärna vill ge gruppen är att ordna ett öppet hus där migrationsverket får informera om asylsökandes situation.
Men vad tycker då ljusnarsbergsborna om det som hänt? Utanför konsum i Kopparberg finns Lennart Roman. Han tror att det handlar om vilsna tonåringar som just nu bestämt sig för att bråka med asylökande än på att de har rastistiska motiv.
Men det tror inte en kvinna som uttalar sig.
- Det finns en del unga i Kopparberg som tror att de är nynazister, säger hon.
Fader Hussein, som driver en snabbmatsrestaurang i Kopparberg tycker att man ska hålla mer koll på vad ungdomarna har för sig på kvällarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".