Fågeldöden i Hjälmaren ska utredas

Nu ska det redas ut varför Hjälmaren drabbats av mystisk fågeldöd. Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som ska studera varför vilda djur i Sverige blir sjuka, bland annat då vid Hjälmaren där flera tusen fåglar dött oförklarligt dom senaste åren. Dessutom byggs det nu upp en beredskap för att studera fall av fågelinfluensa om den kommer till Sverige med flyttfåglar i vår. Det berättar statsveterinär Torsten Mörner.

Tidigare har det inte funnits någon ansvarig myndighet när det brutit ut sjukdomar bland vilda djur i Sverige - till när sälar dog i massor på åttio- och nittiotalet. Men nu är det alltså Statens Veterinärmedicinska anstalt som har ansvaret.

Dör fåglar oförklarligt i vår, och man misstänker fågelinfluensa, så kommer det att bli mycket att göra på SVA, säger statsveterinär Torsten Mörner. Redan nu samlas fåglar in för provtagning och proverna kommer att blir fler när flyttfåglarna återvänder.

Men SVA ska även kartlägga det totala hälsotillståndet för vilda djur i Sverige. Och just de vilda fåglarna är mycket viktiga att studera framöver, säger statsveterinär Torsten Mörner.

-Det stora problemet för oss nu är den omfattande fågeldöd som vi har i våra vatten, i Östersjön, Mälaren, Hjälmaren och en del andra lokaler. Och det har dött flera tusen fåglar varje år. Och det är ett problem som vi har jobbat väldigt intensivt med, som vi har specialintresse av och den sjukdomen måste vi naturligtvis jobba vidare med, säger han till Vetenskapsradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".