Yrkesvägledare håller med i elevkritik

Studie- och yrkesvägledningen i Örebro kommuns grundskolor måste förbättras. Det menar de vägledare som deltagit i en kartläggning verksamheten. Att inte en enda av deras yrkesvägledarna i grundskolan arbetar heltid, att det saknas riktlinjer för hur de ska jobba och att de inte har formell utbildning, drabbar eleverna hårt.

Det drabbar de elever som går i nian och ska göra sitt val inför  gymnasiet.
Martha Liw som är kombinerad studie- och yrkesvägledare och historialärare på Navet skola i Örebro är inte ensam om att vara obehörig studie och yrkesvägledare.
Bara tre av 13 vägledare i kommunens grundskolor är behöriga.
Och enligt Martha och hennes kollega Ann Matheissen på Karolinska skolan, beror bristen på utbildade vägledare på att många rektorer ser jobbet som en räddningsplanka när man fördelar om tjänster.
Därför är det vanligt att lärare, precis som Martha, fyller ut sina tjänster med vägledaruppgifterna, vilket i sin tur leder till att ingen av dem idag jobbar heltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".