Polis i länet dömd för tjänstefel

En polisman i länet dömdes på måndagen av Örebro Tingsrätt för tjänstefel. Han döms till dagsböter och ska betala 10 000 kronor.

Det gäller en händelse som inträffade 2003 när polismannen tjänstgjorde som stationsbefäl. Ett stationsbefäl har ansvar för om den införde ska släppas eller låsas in.
En våldsam man greps av en polispatrull och gjorde sig skyldig till våld mot tjänsteman. När något sådant händer ska stationsbefälet underrätta en åklagare. Men det gjorde inte polismannen, han hävde gripandet själv, alltså släppte mannen och skrev i polisrapporten att mannen bara var omhändertagen för fylleri.
Själv säger polismannen att han försökt få tag i åklagaren fem gånger under kvällen, men inte lyckats för att det hela tiden var upptaget. Åklagaren däremot säger att han var tillgänglig hela kvällen.
Tingsrätten skriver i sin dom att det finns anledning att ifrågasätta polismannens uppgifter om hans försök att nå åklagaren. Tingsrätten menar att polismannen gjort sig skyldig till tjänstefel och gärningen kan inte bedömas som ringa.
Den dömda polismannen har hela tiden nekat till att ha gjort något fel. Samma polisman har tidigare dömts för förvanskning av urkund. Det brottet begicks också år 2003.
Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd skriver i ett yttrande att även om det finns anledning att se allvarligt på polismannens handlande så kommer han inte att skiljas från sin anställning med anledning av det inträffade.
Länspolismästaren i Örebro län, Bengt Svensson, säger i en kommentar att han ser oerhört allvarligt på att polismannen dömts. Han säger också att polismannen inte få ha någon typ av chefsbefattning efter att han dömts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".