Tuffare krav från ÖBO på hyresgästerna

Örebrobostäder, ÖBO, har tagit till hårdare tag för att få sina hyresgäster att betala hyran i tid. Sedan i höstas har man nu två månader på sig att betala hyran innan man får en varning om vräkning, jämfört med tre månader som det var tidigare.

Det här gör man för de boendes skull, säger Björn Forsberg, ekonomichef på ÖBO.
Tidigare har ÖBO haft en lite mjukare inställning då man tänkte att det är bättre att hyresgästerna kommer igång med att betala än att man ställer en massa krav.
- Men väntar man för länge drar den boende på sig en alldeles för stor skuld väldigt snabbt, säger Björn Forsberg.
Sedan i september fungerar det därför så att den som missar att betala hyran, efter två månader får ett meddelande om att den blir vräkt från sitt hem om den inte gör sig skuldfri väldigt snabbt.
ÖBO ser nu att antalet tillfällen då man får hota med kronofogden har ökat något, men än så länge har man inte behövt vräka fler boende. Det tycker Björn Forsberg är bra, för att behöva vräka hyresgästerna är ingenting som ÖBO önskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".