Stödcentrum för unga brottsoffer behöver pengar

Nästan 300 ungdomar har haft kontakt med Stödcentrum för unga brottsoffer i Örebro under det gångna året. Verksamheten, som varit ett försök finansierat av Brottsoffermyndigheten, utvärderas nu. Men projektledare Maria Helge har stora förhoppningar om en fortsättning. För behoven hos unga som utsatts för brott är stora, förklarar hon.

Vi möts i polishuset i Örebro där Maria Helge tagit emot unga brottsoffer mellan 12 och 20 år från hela länet i ett års tid. Sköna fåtöljer, levande ljus och en box med näsdukar, vittnar om förtroliga samtal om svåra händelser.

Sara, som blev förnedrad och hotad av sin förra pojkvän, säger att hon inte vet hur det skulle gått om hon inte fått prata med Maria efter att hon polisanmält honom.

Projektet som stöttat unga brottsoffer i länet har varit lyckat, men skall det fortsätta måste kommunerna skjuta till de runt 450 000 kronor som projektet kostat under 2005. Något som Maria Helge tror är möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".