Hårdare regler för alla som hanterar livsmedel

Nu ska alla företag som ägnar sig åt livsmedelsverksamhet omprövas och godkännas på nytt, och 650 företag i Örebro har i dagarna informerats om det här. Det är alla restauranger, konditorier, skolor med flera som berörs av den nya EG-förordningen som trädde i kraft den 1 januari i år. Och från och med nu krävs det mera för att bli godkänd, förklarar Roger Strindberg på Miljökontoret.

Förutom det vanliga - att lokalerna, hygienen, kylning av mat och utrustningen ska godkännas - krävs nu också att den som har verksamhet med livsmedel har ett system för egenkontroll, att man gör riskbedömningar och att personalen har rätt utbildning. Annars godkänns inte verksamheten.

Ytterligare en nyhet är att det nu är flera verksamheter som måste söka tillstånd antingen för att bara registreras eller godkännas av kommunens miljökontor. Det är exempelvis alla mindre daghem, fritidshem, viss äldrevård, ideella föreningar, apotek och dom som transporterar livsmedel. Hur många de här nya är  känner inte Roger Strindberg till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".