Sjuksköterskor tar över 18-månaderskontrollen?

Att låta en sjuksköterska göra den så kallade 18-månaders kontrollen på små barn kan vara lika bra som, eller till och med bättre än, att en läkare gör den. Det visar en färsk studie som gjorts vid Uppsala universitet och som presenteras i tidningen Dagens medicin. Det här låter bra, tycker landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson i Örebro.

Barn går på regelbundna kontroller för att man ska se att de utvecklas ungefär som de ska. Vissa utförs av sjuksköterskor och andra av läkare.

Många landsting har på senare tid börjat lägga över 18-månaderskontrollen på sjuksköterskor i stället för läkare, något som de ibland fått kritik för. I en kartläggning som gjorts vid uppsala universitet har man jämfört läkarledda artonmånaderskontroller med sjuksköterskeledda. Och den undersökningen visar att sjuksköterskorna var bättre på att upptäcka vissa saker som läkarna missar, som till exempel öron- eller halsinfektioner och talproblem.

I Örebro län är det fortfarande vanligast att en läkare utför 18-månaderskontrollen, men det finns diskussioner om att sjuksköterskorna ska ta över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".