Ändrade rutiner för skolorna kring aktiviteter

När Skolverket blev skarpare i sin hållning till hur skolor tar ut avgifter för olika verksamheter har tillvaron för eleverna förändrats. De kostsamma resorna är borta på många håll och precis som Johan Larsson förutspådde, så har den alpina anläggningen Storstenshöjden utanför Örebro, fått färre skolbokningar. En vanlig vardag är det inte många åkare i backen, men Matthias Hammarin är en av dom få.

Det fanns gott om plats för nybörjare som Matthias Hammarin igår i Storstenshöjdens pister. Johan Larsson, som driver anläggningen på entrepenad för första säsongen är inte lika nöjd.

Men idag, tisdag, kan Johan Larsson blicka nöjt uppåt backen. Två stora skolor är bokade, den ena är Engelska skolan där Johan Rapp är rektor, Han berättar att hela skolan har hel friluftsdag.

Skolorna har tvingats tänka om med sina frilftsdagar. Det går inte längre att begära att eleverna ska betala stora summor ur egen ficka. Så den här dagen kostar Engelska skolan mellan 50 och 60 000 kr, mycket pengar för en skola. Pengarna går bland annat till bussen till Storstenshöjden, liftkort till de 200 elever som ska åka utför, inträde till Gustavsvik med mera.

Den kommunala Engelbrektsskolan där får eleverna betala själva för liftkortet, allt annat betalar skolan.

Gumeliusskolan har valt att ställa in sin Sälenresa och kan därför också åka till Storstenshöjden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".