Universitetet diskriminerade, men borde betala lägre skadestånd, menar JK

Justitiekanslern, JK, ger två kvinnor vid Örebro och Karlstad Universitet rätt. Kvinnorna har utsatts för diskriminering, när manliga sökande gick före när studieplatserna tillsattes.

Den kvinna som sökte till Örebro Universitet har i sina stämningsansökningar påtalat att hon med största sannolikhet hade erbjudits plats på hälsoutvecklarprogrammet i Örebro om det inte vore för att universiteten kvoterat in en manlig sökande på platsen.
Det skriver justitiekanslern Göran Lambertz i ett yttrande till tingsrätterna i Värmland och Örebro i den pågående tvisten, där de båda kvinnorna stämt universiteten och begärt 120 000 kronor var i skadestånd.
JK anser dock att det handlar om en oavsiktlig diskriminering eftersom ”universiteten på goda grunder gjort bedömningen att den positiva särbehandlingen av män stämde med lagstiftarens syften”.
Med anledning av det anser JK att skadeståndskravet bör sänkas till 60 000 kronor.Grunden för tvisten är lagen från 2002 om likabehandling av studenter. Lagen förbjuder etnisk diskriminering om det inte finns berättigat intresse för särbehandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".