Behandlingshem stängs

Länsstyrelsen har beslutat stänga de båda kritiserade behandlingshemmen Nordankyrka i Viby och Virginiagården i Vretstorp.Hemmen är hem för vård och boende som drivs av samma stiftelse. Verksamheterna är för barn och ungdomar med psykosociala problem, samt för mammor och barn.
Länsstyrelsen konstaterar i sin bedömning att personalen inte har tillräcklig kompetens och att personalomsättningen varit hög.Hemmen har granskats efter klagomål om religiös påverkan, brist på behandling och undermålig undervisning. Enligt anmälarna ska de ha blivit påverkade att gå med i Livets Ord, ungdomar ska ha varit med när personalen talat i tungor och föreståndaren gett uttryck för att motgångar är satans verk. Alla uppgifter har dock tillbakavisats av föreståndaren som ställer sig främmande till att ha påverkat barn eller föräldrar.Hemmen har fram till sista augusti på sig att avveckla.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".