Fler asylsökanden till Askersund?

I år väntas ovanligt många personer få asyl i Sverige och på Integrationsverket sitter man just nu och väntar på att landets kommuner ska ge besked om hur många de kan ta emot. Integrationsverket hoppas till exempel på att Askersunds kommun ska ta emot 61 personer.

Men i Askersund har man inte börjat diskutera den frågan ännu, säger Bo Trygg, socialdemokratist kommunalråd i kommunen. Orsaken är enkel,  något brev med önskemål från integrationsverket har inte kommit.
Integrationsverket räknade med att 21 000 personer kommer att få asyl i Sverige i år, det är betydligt fler än de senaste åren.
Utifrån det har de gått igenom landets alla kommuner och räknat ut hur många personer de borde kunna ta emot, med tanke på hur arbetslösheten ser ut och hur många lägenheter som står tomma.
I Örebro län är det fyra kommuner som får förfrågan om att ta emot extra personer i år: Askersund, Karlskoga, Degerfors och Kumla.
Efter att integrationsverket gjort sin uträkning har siffran 21 000 stigit till 26 000, så kanske kan de kommuner som tillfrågats få ta emot fler än de nu tillfrågats om.
Men trots att det är bråttom och integrationsverket hoppas få svar redan nu i februari, så har alltså inte Askersunds kommun fått nåt brev än. När brevet väl kommer ska man sätta sig ner och diskutera saken, säger Bo Trygg.
Hassan Onisi är en av dem som väntar på att få asyl i Sverige och få bosätta sig i Askersunds kommun. Han bor hos sin svåger, handlaren i Olshammar, och han trivs bra där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".