Rättegång mot polis som sköt Lindesbergsbo

I dag börjar rättegången mot den polis som avlossade det dödande skottet i samband med ett ingripande i Lindesberg, där 22-åriga Daniel Murne Franklert, sköts till döds, mitt framför ögonen på sina föräldrar. Flera poliser var på plats och dom bedömde situationen olika.

Det var den 20:e mars förra året som två polispatruller kallades till ett hus i utkanten av Lindesberg. Det var föräldrarna till 22-åriga Daniel som larmade efter att Daniel, som mådde psykiskt dåligt, hade blivit hotfull och aggressiv mot dom.

När poliserna kom var Daniel på farstubron till huset, som fanns bakom en drygt meterhög järngrind.

Han blev då ännu mer aggresiv och hotfull, fast poliserna fanns ute vid vägen på andra sidan grinden.

Han hade beväpnat sig med flera knivar.

Den polis som avlossade det dödande skottet, hade vid tillfället varit färdigutbildad polis i drygt ett år.

Han har sagt i förhör att han aldrig har kännt sig så rädd eller hotad tidigare och att han var helt övertygad om att han skulle dö om han inte sköt.

Han han drog sitt tjänstevapen direkt när han kom till platsen, redan innan han fått kontakt med Daniel.

Hela förloppet tog, enligt flera vittnen, ungefär 5 minuter. Från det att polisen kom, till det att Daniel låg skjuten på marken.

Dom andra poliserna som var med hade varit poliser mycket längre, än han som sköt.

Två av dom säger i förhör att dom blev väldigt förvånade och överrumplade när skottet small av. Den tredje polisen satt i bilen och pratade med vakthavande befäl i telefon, som sa att alla på plats skulle dra sig tillbaka och invänta förstärkning, men då small det.

Den polis som stod närmast bredvid den som sköt kände alltså inte samma hotbild som den åtalade polisen. Han har sagt att, så länge Daniel var på andra sidan grinden så var det ingen fara, medan han som sköt inte reflekterade över att grinden var i vägen. Han säger att han siktade på Daniels högra ben och det var det han fokuserade på i skottögonblicket.

Enligt den tekniska undersökningen så tog kulan i   järngrinden och blev till en så kallad rikochett innan den träffade Daniel. Kulan har träffat högt upp på grinden.

I dag börjar alltså rättegången mot polisen som sköt. Han har åtalats för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Själv nekar han till brott och säger att han skjutit i en nödvärnssituation. Om han fälls så kommer Rikspolisstyrelsen förmodligen att avskeda honom.

Det är i alla fall deras preliminära bedömning innan rättegången har börjat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".