Poliskollegor vittnade om hotfull situation

Rättegången fortsatte på torsdagen mot den polis som står åtalad för att ha avlossat ett dödande skott mot en 22-åring i Lindesberg i mars förra året. Nu var det försvarets tur att kalla vittnen.

Rättegångens andra dag var helt ägnad åt vittnen som kallats av försvaret, det vill säga den åtalade polisen. Tre av hans kollegor, som alla var med i Lindesberg, vittnade. Och de stöder också polisens berättelse om att det var en mycket hotfull situation och att 22-åriga Daniel Murne Franklert vid tillfället var livsfarlig.
Det som i förundersökningen kunde tolkas som att poliserna på plats hade uppfattat situationen helt olika var vid dagens förhandling en helt enig bild av händelsen i Lindesberg den 20 mars förra året. Den polis som befann sig närmast han som sköt just i skottögonblicket sa i dag att om inte hans kollega hade skjutit så hade han gjort det. 
Även de övriga kollegorna berättar i stort sett identiska versioner. Att 22-åringen har rusat mot dem. Något som föräldrarna har en motsatt uppfattning om. Vem som är mest trovärdig blir alltså upp till rätten att ta ställning till.
På eftermiddagen vittnade också ett så kallat sakkunnigt vittne. En lärare från Polishögskolan som undervisar i vapenhantering och polisiär taktik. Han gjorde bedömningen efter att ha läst förundersökningen att de poliser som varit i Lindesberg vid den aktuella händelsen inte har haft något annat alternativ än så som har skett.
På det blev det en reaktion från framförallt mamman till den skjutne 22-åringen att ”det här måste ju svenska folket få veta, att det är pistoler som gäller när polisen ska hjälpa till”.
I morgon avslutas rättegången med de olika parternas slutpläderingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".