Få flyttar med jobbet från Laxå till Västerås

Dom allra flesta av ABB:s drygt 100 anställda i Laxå väljer att inte följa med till Västerås när produktionen flyttas dit senare i vår. Senast på måndag ska dom ge besked till företaget, men redan nu står det klart att det blir mindre än var fjärde som kommer att flytta med. Metallarbetaren Josef Holler är en av dom som tackar nej, och han är inte förvånad över att så många gör likadant.

Många av dom som väljer att bo kvar i Laxå kommer att behöva pendla för att hitta nya jobb. I Laxå kommun, där dom allra flesta av dom ABB-anställda bor, har ungefär 500 arbetstillfällen försvunnit under 2000-talet och bara uppskattningsvis 100 nya kommit till. Men Josef Holler är ändå hoppfull för sina arbetskamrater som väljer att bo kvar. Han tror att dom allra flesta kommer att hitta nya jobb, åtminstone av metallarna. För dom finns det just nu många lediga jobb att söka, till exempel i Örebro.

Svårast blir det för dom äldre. Josef Holler är själv 57 år och har jobbat på ABB i Laxå sen han var 20. Han har funderat på att flytta med till Västerås, men av familjeskäl väljer han nu att stanna kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".