Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om ålfiskestopp kritiseras

Det förbud mot ålfiske som EU föreslår ska införas 2007, om att ålfiske inte ska tillåtas de 15 första dagarna varje månad, ifrågasätts av både yrkesfiskare och Fiskeriverket.

Den ål som fiskas i Hjälmaren är ofta en bifångst för yrkesfiskare som i huvudsak fiskar till exempel gös. Förbudet kommer att bli mycket svårt att kontrollera och yrkesfiskarna kan ju inte bara kan sluta att fiska halva månaden, det säger Per Nyberg, på Fiskeriverket i Örebro.
Det är för att komma tillrätta med den dramatiska minskningen av ålstammen som EU nu vill införa fiskestoppet.
I dag är antalet ålyngel som når sina uppväxtplatser mindre än en procent av vad den var under sjuttiotalet. Vad minskningen beror på är inte klarlagt. Men att ett förbud skulle hjälpa det tror inte yrkesfiskaren Björn Eriksson på ön Valen i Hjälmaren.
Nu finns det en möjlighet att ett nationellt program kan stoppa införandet av EU:s ålfiskeförbud. Ett sådant förslag är också skickat från Fiskeriverket till den svenska regeringen. Det går i korthet ut på en ökad utsättning av ål, förbättrade vandringsvägar förbi dammar och kraftverk och att endast ett fåtal licencieradefiskare ska få ta upp ål.
Hur det nu än ska gå till så verkar det finnas samsyn på att föändringar måste göras för att skydda ålstammen och att dom förändingarna måste ske snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".