Hot på nätet

6/2 Föräldrar ger sig ut på nätet
För att få tonåringar att sluta med förtal och hot på Internets ungdomssajter, vill närpolis, socialtjänst, skola och ungdomsgård i Hallsberg dra igång ”Föräldrar på Nätet”.

Det är samverkansgruppen SAMO som genom information till föräldrar och en annonskampanj vill visa vad tonåringar skriver till, och om, varandra på nätet. Att man kallar varandra hora eller bög och hotar döda varann med kniv eller slag, har nämligen lett till att misshandel och andra brott ökat i verkliga livet - också i Hallsberg. Det vill man nu försöka stävja.
Precis som ”Föräldrar på stan” rör sig bland ungdomar på fredag- och lördagsnätter, är tanken att ”Föräldrar på Nätet” ska surfa runt på Internet för att hålla koll på vad deras tonåringar har för sig.


6/2 Ungdomar tveksamma till ”Föräldrar på Nätet”
Att dra igång ”Föräldrar på Nätet” efter modellen ”Föräldrar på Stan” kommer inte att fungera. Det säger vana internetsurfande tonåringar som dagligen skriver inlägg och skickar meddelanden via Lunarstorm och MSN.

Idén kommer från samverkansgruppen SAMO i Hallsberg där närpolis, socialtjänst, skola och ungdomsledare ingår. De vill öka vuxnas närvaro på Internet så att de får inblick i de förtal och hot som tonåringar skickar till varandra. Smutskastningen via nätet leder nämligen till brott i verkligheten, som till exempel misshandel, ofredande och olaga hot.
Men ungdomarna själva tror alltså inte på idén. De tycker det måste finnas nånstans där ungdomar får vara i fred och prata om vad de vill utan att vuxna lägger sig i.


5/2 Trakasserier på nätet leder till misshandel
Antalet fall av misshandel i skolan ökar i Örebro. På fem år har polisanmälningarna blivit 40 procent fler, och skälet är ungdomarnas kontakter med varandra på internet. Hot på olika ungdomssajter, leder till våld i verkliga livet. Pelle Forslund på Örebro-polisens ungdomsrotel, utreder ärendena.


5/2 Framför skärmen kan man kalla varandra vad som helst
Det är långt ifrån alla kontakter på internet som är vänskapliga. Grova förolämpningar och hot mellan tonåringar på nätet blir allt vanligare och leder till allt fler polisanmälningar. Det bekräftar polisen på flera håll i länet och ungdomarna själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".