Trakasserierna mot asylsökande i Kopparberg fortsätter

Under julhelgen misshandlades flera asylsökande i Kopparberg av ungdomar. Enligt en av de asylsökande var det tre stora killar som kom utrustade med baseballträn.

- De ropade ”Åk hem!” och gjorde hitlerhälsningar, berättar han.

Sedan blev flera av de asylsökande som bor i huset misshandlade och hotade. Det här pågick flera kvällar i rad.

Efter julhelgen har killarna inte kommit mer. Men de spottar efter oss när vi går ute på gatan, säger den asylsökande.

Efter händelserna i julas skulle en arbetsgrupp med personal från bland annat polisen och socialen ha börjat arbeta med problemet. Men trots att det nu gått en månad sedan gruppen skulle börjat arbeta har den ännu inte haft sitt första möte, och enligt polisen som är sammankallande finns heller inget möte inplanerat.

Den uppgiften förvånar Ewa-Leena Johansson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Ljusnarsbergs kommun. Hon ska nu omedelbart ta reda på varför gruppen inte har börjat arbeta.

Polisen har nu fyra 15-åriga pojkar från Kopparberg som misstänks för misshandel och olaga hot mot asylsökande. Men pojkarna har ännu inte delgivits misstanke om brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".