Örebro ska hjälpa äldre med hemtjänst att få försäkring

Bristen på försäkringsskydd för omsorgsbrukare eller äldre som utnyttjar hemtjänsten, kan nu få sin lösning i Örebro kommun.

Äldre som lämnat ut sin nyckel till hemtjänstpersonal och sedan blivit bestulna har haft svårt att få ut ersättning av sina försäkringsbolag.

Men nu lovar det socialdemokratiska kommunalrådet Mats Sjöström att Örebro kommun ska ta över försäkringsansvaret.

Som Sveriges Radio Örebro berättade i förra veckan har det varit en del uppmärksammade fall av stölder, där hemtjänstpersonal misstänkts för brott. Det har varit hos äldre personer som fått hjälp av hemtjänsten för att klara sin vardag och därför lämnat ut sin hemnyckel till personalen.

Enligt pensionärsorganisationerna finns det ett stort mörkertal. Många stölder upptäcks eller anmäls aldrig, eftersom det är svårt att bevisa hur mycket pengar eller smycken en äldre haft i sina byrålåder.

Försäkringsbolagen har ställt sig kallsinniga till ersättning.

Men nu har Örebro kommuns politiker uppmärksammats på problemet. Kommunalrådet Mats Sjöström (s) konstaterar att det här måste kommunen lösa genom att ta på sig försäkringsansvaret för äldre och funktionshindrade som får vård och hjälp av Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".