Ny teknik hjälper döva i Örebro

En världsunik service för döva har satts i drift i Örebro. Det är Tolkcentralen som tillsammans med Post- och Telestyrelsen lyckats konstruera en teknisk plattform som gör det möjligt för döva att snabbare och lättare få tolkhjälp, oavsett vilken teknik de väljer för att nå tjänsten.

Johnny Kristensen som leder projektet är lyrisk idag. Han står också bakom tekniken till den sprillans nya konstruktionen som gör det möjligt för alla Sveriges teckenspråkiga att ha en egen ”tolk i fickan”, via sin mobiltelefon.
Ann Fridlund har jobbat som teckentolk sedan 70-talet och med bildtelefon som hjälpmedel sedan mitten på 90-talet. Hon ser bara fördelar med den nya tekniken.
För tillfället är det bara Örebro och Stockholm som är uppkopplade på den nya teknikplattformen, men enligt Johnny Kristensen har den kapacitet att serva alla i Sverige som använder teckenspråk, vilket är drygt 10 000 personer. 
- Det är bara en fråga om att bemanna tjänsten med tolkar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".