70-åring fick fängelse för djurplågeri

Den lantbrukare som hade 28 döda kor på sin gård i Askersunds kommun dömdes under onsdagen till fängelse i fyra månader för djurplågeri. Mannen gav inte tillräckligt med mat till sina omkring 70 djur. Enligt domen blev djuren liggande kvar i ladugården efter att dom dött. Den första ska ha dött hösten 2004.

Upptäckten av de döda djuren beskrivs som det värsta djurplågeriet någonsin i Örebro län. För drygt ett år sedan fick djurägaren krav på sig att minska sin djurbesättning. Och redan sommaren 2004 varnade LRF kommunen för att någonting var på väg att gå fel. Men, uppenbarligen kunde vanvården gå så långt att 28 ungdjur dog, och resten av djuren fick skickas till slakt. Det var vid ett rutinuppdrag som miljöinspektören Stefan Jonsson upptäckte vad som hänt.
Mannen gav inte tillräckligt med mat till sina omkring 70 djur och 28 av dem svalt därför ihjäl. Enligt domen har lantbrukaren även låtit bli att städa undan gödslet från ladugården. Enligt domen blev djuren liggande kvar i ladugården efter att dom dött. Den första ska ha dött hösten 2004. Lantbrukaren, som är i 70-årsåldern, har erkänt att han utsatt korna för lidande men nekar till att ha gjort det med uppsåt.