Åtal närmar sig i stor ungdomshärva

105 brott anmäls till åklagaren av Örebropolisen, det är resultatet av polisens utredning av den ungdomshärva de nystat i sedan slutet av förra året. 20 ungdomar har begått en rad brott och så gott som alla av de 105 brotten har ungdomarna erkänt sig skyldiga till, berättar Jonas Ottner på Örebropolisen.

Jonas Ottner har tappat räkningen på hur många förhören varit men konstaterar att det den här gången handlar om ovanligt många brott med många ungdomar inblandade. Det handlar om rån, misshandel, bilinbrott, narkotikabrott - så variationen på typen av brott är också ovanligt stor.

20 ungdomar har begått brotten. Två av dem är under 15 år. De är alltså inte straffmyndiga, men de har verkligen varit delaktiga, till och med i de grövsta brotten som personrån.

Jonas Ottner säger att det inte handlar om en liga, för de har inte tillsammans planerat brotten och det finns heller ingen tydlig ledare. Den gemensamma nämnaren för många av de inblandade ungdomarna är istället där de hör hemma geografiskt. Brotten har också oftast begått på hemmaplan som är Vintrosa, Garphyttan och centrala Örebro.

När nu polisen lämnar ärendet till åklagaren återstår det att se hur många av ungdomarna det väcks åtal mot. Och främst återstår det att se hur de här ungdomarna ska fångas upp i samhället.