Skadestånd för villaägare som överklagat kan dröja

Trots att Örebro kommun förlorat i flera rättsliga instanser mot de villaägare som drivit sitt ärende är det inte alls klart att villaägarna får ett skadestånd. Det handlar om Behrns studentbostäder i kvarteret Lägern, i Almby utanför Örebro som vi rapporterat om tidigare och som går vidare.

Hela området saknar idag bygglov. Det har dragits tillbaka som en följd av att kommunen och Behrn gjort flera avsteg från gällande detaljplanen för området.
Redan i februari 2003 gjorde kommunen själv en anmälan om ärendet till sitt eget försäkringsbolag, det berättar Anders Carlsson, försäkringshandläggare på Örebro kommun.
Tanken är att invånare ska kunna få en ekonomisk ersättning om kommunen gjort något fel och för den här typen av skador har Örebro kommun ett avtal med Länsförsäkringar Bergslagen, förklara Ander Carlsson. Men efter anmäla för tre år sedan har inget hänt hos Länsförsäkrningar i Bergslagen.
De säger att de inte ens tagit ställning till om det här fallet omfattas av kommunens försäkriningen eller inte. 
Kommunens jurist Mikael Eriksson menar att det visserligen gjorts en anmälan till försäkringsbolaget men att det saknas ett formellt anspråk på hur stort skadestånd villaägarna begär.
Följetongen med år av byråkrati fortsätter alltså, trots att villaägarna vunnit i flera instanser mot kommunen och Behrn.
Men nu har kommunens egna revisorer bestämt sig för att granska det här ärendet. Ordförande för revisorerna är Erik Johansson och så snart den rättsliga prövningen är klar vill han påskynda frågan om skadestånd.
Villaägarna har nu dessutom överklagat kommunens nya detaljplan för området till regeringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".