Förslaget om mobilförbud sågas av klinikchef

Det förslag som vårdminister Ylva Johansson kom med på torsdagen om att personer som dömts till psykiatrisk tvångsvård ska kunna förbjudas att använda mobiltelefon och internet, sågas nu rejält av chefsöverläkaren på rättspsykiatriska kliniken i Växsjö, där Örebropedofilen vårdas.

Trots att mannen som dömts för flera fall av grova sexuella övergrepp på barn i Örebro var tvångsintagen på kliniken, så kunde han där titta på tusentals barnpornografiska bilder, och dessutom sprida dem vidare via en mobiltelefon som han kopplade till datorn.

Chefsöverläkaren Thomas Dahlén på rättspsykiatriska kliniken i Växsjö menar att problemet är att det inte går att få ett generellt förbud på hela avdelningen.

Han menar att mobiltelefonerna skulle bli hårdvaluta på kliniken när vissa får ha dem och andra inte. I stället vill han alltså ha ett allmänt förbud på hela avdelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".