Tre tillstånd utan stöd i alkohollagen

Vid flera tillfällen har politiker i Örebro kommun gett tillstånd att servera alkohol utan stöd av alkohollagen. Men ansvariga politiker som har godkänt tillstånden tycker inte att de har gjort fel.
Det handlar om tre olika fall, först gäller det smakmässan och Ost och vin-mässan, för enligt alkohollagen ska all personal vara anställd av tillståndshavaren och så är det inte, det ska också finnas tillagad mat och sittplatser så att 30% av gästerna ska kunna sitta ner. Inget av det stämmer heller, och trots detta har tillståndsutskottet beviljat tillstånd. Det tredje fallet gäller en krögare som sökte utskänkningstillstånd och samtidigt var polisanmäld för misshandel, polisens yttrande var att personen inte ansågs lämplig att servera alkohol, men tillståndsutskottet beviljade ansökan. Och de beslut som fattas kan bara överklagas av någon av parterna, det finns heller inget straff för kommunerna om de tar beslut som inte följer lagstiftningen. K-B Persson är ordförande i tillståndsutskottet och han tycker inte att politikerna bryter mot lagen. - Vi har den möjligheten på politisk nivå att ge tillstånd när det finns särskilda skäl.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".