Krav på fler lärare i Lindesberg

Arbetsmiljöinspektionen har fattat det unika beslutet att personalen måste få förstärkning vid Rockhammars och Pilkrogs skola i Lindesbergs kommun.
Sedan skyddsombuden vid de båda skolorna slagit larm om personalsituationen gjorde Arbetsmiljöinspektionen en inspektion i maj. Inspektionen resulterade i att arbetsmiljöinspektionen nu hotar Lindesbergs kommun med ett vite på 100 000 kronor per skola om inte personalen får förstärkning. I Rockhammars skola gick förra året 28 elever från årskurs 4-6 i samma klass med en lärare. Något som resulterade i hjärtproblem för läraren. En liknande organisation har planerats för Pilkrogs skola. Tjänstemännen i Lindesbergs kommun har gjort en utredning som visar att det behövs utökade resurser vid skolorna för att undervisningen ska fungera och arbetsmiljön bli acceptabel för de anställda. Om inte elevantalet förändras krävs ytterligare 40 procent av en heltidstjänst vid Pilkrogs skola och 32 procent av en heltid vid Rockhammars skola. Med tanke på de ekonomiska problem Lindesbergs kommun har befarar arbetsmiljöinspektionen att skolorna inte kommer att få några förstärkningar och hotar därför med vite. Det är första gången i historien som arbetsmiljöinspektionen i Örebroregionen är så drastisk att den kräver personalförstärkningar vid skolor. Det har tidigare skett vid ett tillfälle i Malmö. Lindesbergs kommun har nu att välja på att överklaga till regeringen, anställa fler lärare eller försöka minska antalet elever genom att flytta elever till andra skolor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista