Lättare att utreda sexbrott mot barn

Den ett år gamla sexualbrottslagen har gjort det lättare för polisen att utreda sexbrott mot barn. Dels underlättar den när polisen ska förhöra de misstänkta och dels är det lättare att fastställa vad som räknas som brottsligt.

Det var för ett år sen som sexualbrottslagen skärptes, bland annat genom en ny brottsrubricering ”våldtäkt mot barn”.
Men trots att det finns flera fördelar med den nya lagen, så har det också framförts en del kritik mot den. Efter ett par uppmärksammade domar från Högsta Domstolen, HD, så har män som varit misstänkta för våldtäkt mot barn dömts till det mildare brottet sexuellt umgänge med barn.
Anledningen till att HD har gjort den bedömningen är att man ansett att flickorna i någon mån frivilligt har varit med på sexuella handlingar. Trots att det står i lagen står att barn under 15 år inte kan samtycka till samlag. Problemet är nu, anser kritikerna att den här vaga tolkningen av Högsta Domstolen också blir vägledande för kommande domar när det gäller sexualbrott mot barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".