Nyfödda barn riskerar förväxlas

En nyfödd pojke från Örebro var i slutet av maj nära att förväxlas med ett nyfött barn från Uppsala. Orsaken är den länsuppdelade systement med reservpersonnummer.
Det var när Örebrobarnet vårdades på akademiska sjukhuset i Uppsala som personalen upptäckte att två barn hade fått samma så kallade reservpersonnummer, som alla nyfödda får innan de får sina riktiga personnummer. En förväxling av barn kan i olyckliga fall leda till att uppgifter journalförs hos fel barn, att fel diagnos ställs, och att barnen därmed får fel behandling. Eftersom personalen upptäckte att barnen hade samma nummer ledde det inte till några komplikationer, och händelsen i Uppsala har fått socialstyrelsen att utreda hela systemet med reservpersonnummer. Hans Rudstam, tillsynsläkare på socialstyrelsen i Örebro säger att man kan lösa problemet genom att man skapar ett nationellt sysmet även för reservpersonnumret.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista