Kraftigare tjällossning än på många år

Tjällossningen i länet är kraftigare i år än de senaste åren. Just nu har Vägverket begränsat trafiken på mer än en fjärdedel av länets vägar, det säger Kurt Sjöberg som är sektionschef på Vägverket med ansvar för drift och underhåll.

Våren 2004 begränsade Vägverket den tunga trafiken på 61 mil väg i Örebro län. I fjol var det ännu mer och just nu är det 86 mil där tung trafik inte får åka.

Det är nästan 30 procent av länets vägar, men enligt Kurt Sjöberg så är det ändå inte extremt mycket i ett längre perspektiv.

Han tror att kulmen nu är nådd för i år, och hoppas med att den tunga trafiken snart kan släppas på igen. Men frågan är om det bara är vädrets fel att så många vägar i år drabbats av tjällossningen.

Vägverket har inte så mycket pengar att satsa på att förbättra som vägar som inte används så mycket, så enligt Kurt Sjöberg kan årets kraftiga tjällossning också bero på att vägarna helt enkelt har blivit sämre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".