Glad gubbe ska vägleda restaurangbesökare

En dekal på dörren som berättar om restaurangen sköter hygienen eller inte - det föreslår regeringen på fredagen. En glad, neutral eller ledsen gubbe ska ge oss besökare vägledning - allt i syfte att det ska vara rent och snyggt där vi äter.

Sara Sundkvist på Sveriges Hotell och Restaurangföretagare, SHR tycker att det är en god ambition men att det finns problem för restaurangerna.
Hotell och Restaurangföretagarna ser det också risk för att krögaren och kommunens inspektör lätt kan bli oense om detaljer som är viktiga, och så länge som restaurangen inte har ett föreläggande på sig går det inte att överklaga.
Roger Strindberg är chef för restauranginspektörerna i Örebro kommun och tycker att idén med dekaler på krogdörren är bra, han håller med om att det är olika ambition på inspektionerna i landet, men det finns rutiner för att få det mer enhetligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".