Friskola tillbakavisar kritik mot ökad uppdelning av elever i Brickebacken

Rektorn på den kristna friskolan Viktoria i Brickebacken i Örebro, Lena Boström, avfärdar anklagelserna om att just hennes skola skulle bidra till en ökad uppdelning mellan barnen i området.

Föräldrarna i skolrådet på Brickebackens skola menar att Viktoriaskolan fått allt fler barn från villaområdet Brickeberg att välja bort områdets kommunala skola till förmån för Viktoria som ligger precis intill.

Lena Boström pekar istället på att det är möjligheten att välja fritt mellan alla skolor i kommunen, fristående och kommunala, som skapat problem för områdesskolor som Brickebacken. De motiverade eleverna söker sig bort och lämnar ett tyngre elevunderlag kvar.

För att förhindra att en alltför stor andel av eleverna på Viktoriaskolan blir villabarn, har skolledningen på Viktoria infört ett tidsbegränsat kösystem. Det innebär att ingen kan stå i kö längre än ett år, vilket enligt Lena Boström gynnar familjer i hyresområdet Brickebacken där omflyttningen är större än i villaområdet Brickeberg. Även den som är nyinflyttad skall ha en chans att få plats på Viktoriaskolan, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".