Misshandlades på sjukhem - anhöriga fick inget veta

En äldre kvinna på Kopparbergs sjukhem har blivit misshandlad av en medpatient på sjukhemmet. Men det gjordes ingen anmälan av händelsen som inträffade i mars, ingen anhörig underrättades och inte heller tillkallades någon läkare för att undersöka kvinnan.

Först fyra veckor efter den inträffade misshandeln fick de anhöriga till kvinnan veta vad som hänt, men det var inte av personalen på sjukhemmet utan av en person som var på besök hos kvinnan. Personen som var på besök fann då kvinnan blåslagen och kontaktade de anhöriga, det enligt en anmälan som de anhöriga nu har gjort till både Länstyrelsen och kommunen.

Enligt ansvarig sjuksköterska på sjukhemmet så var det enda som gjordes i samband med misshandeln en intern anteckning. Ingen kontaktade alltså de anhöriga i det läget, händelsen polisanmäldes inte och inte heller kontaktades någon läkare för att undersöka kvinnan.

Från sjukhemmet säger man att kvinnan fick en bula i samband med misshandeln, men besökaren fann alltså flera blåmärken i ansiktet fyra veckor senare.

- Det är en ovanlig händelse som hanterats på ett ovanligt sätt, säger den ansvariga sjuksköterskan.

Samtidigt säger hon att det var ordinarie erfaren personal som jobbade den aktuella dagen.

Enligt de anhöriga som nu har anmält misshandeln så har sjukhemmet efter händelsen monterat upp en plastkedja på kvinnans dörr för att medpatienten inte ska kunna göra samma sak igen, men den kedjan är trasig. Inte heller den saken har man informerats om.

Händelsen inträffade för mer än en månad sedan, och diskussitionerna pågår fortfarande i personalgruppen om vad som gick fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".