Oklara besked om växthusen i Vivalla-Lundby

Växthusen mellan Vivalla och Lundby i Örebro behöver inte rivas, det säger Görel Björkengren som är biträdande stadsarkitekt på Örebro kommun. Det finns inget rivningsföreläggande. Däremot saknas bygglov. Men buden är olika beroende på vem inom Örebro kommun man frågar, och de som sitter i kläm är ett tiotal äldre invandrare.

Igår körde en stor sopcontainer till kolonilottsområdet i Vivalla Lundby. Paul Larsson som är fastighetschef på Örebro kommun fastigheter hävdar bestämt att det finns en överenskommelse om att odlarna nu ska riva sina växthus efter ett upprört möte i förra veckan. Enligt Paul Larsson finns det krav på hur växthusen ska se ut, något som inte efterlevs idag.

Det är främst äldre invandrare som odlar på kolonilottsområdet. Saban Gevcel menar att hans odlingar håller honom frisk och ger honom mening i livet. Han kände förtvilvan igår när sopcontainer kom och kraven från Örebro kommunfastighete att riva sitt växthus.

Det är föreningen SIMON VIVA och ordföranden Irene Lind som företräder odlarna och hon säger idag att ingen ska riva sitt växthus.

Så frågan är vad som händer om odlarna inte river. Görel Björkengren som är biträdande stadsarkitekt väljer en långt mjukare linje än att hota med rivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista