Stöld bakom mordet i Örebro

Den 50-åring som hittades ihjälslagen i sin lägenhet på väster i Örebro strax före jul dödades för att två unga män skulle stjäla pengar från honom. Det framkom på torsdagen när åklagaren åtalade två personer för mord.

De båda mordåtalade männen - 18 och 19 år gamla - hade bestämt sig för att råna 50-åringen tillsammans med en jämnårig kamrat. De tre besökte den 50-årige mannen i hans bostad på väster i Örebro den 19 december i fjol.

Deras syfte var att stjäla pengar av 50-åringen som dom visste fått ut sin sjukpension samma dag. Tillsammans stal dom först 40 kronor ur en låda,

50-åringen bad dem att gå vilket de också gjorde, men två av dem ångrade sig och återvände.

Den här gången angrep männen 50-åringen med en åtta kilo tung radioapparat.  Det fick 50-åringen att lämna ifrån sig sin plånbok och dom båda männen lämnade då lägenheten.

50-åringen var då så allvarligt skadad att han sedan förblödde och avled.

Det dröjde drygt ett dygn innan mannen hittades död i lägenheten. Och först nästan två månader efteråt kunde polisen gripa dom män som nu åtalas.

Då hade polisen fått veta att männen, kort efter mordet berättat om rånet för två kvinnor, och bland annat visat upp den blodiga plånboken.

Åklagaren tycker att mordet var särskilt hänsynslöst eftersom 50-åringen var berusad och sjuk. Om tingsrätten inte tycker att det var ett mord tycker åklagaren att männen ska dömas för grovt vållande till annans död.

Rättegången mot männen hålls i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista