Lång väntan på vård för motiverade missbrukare

Många miljoner satsas idag i kriminalvården på att förhindra och motverka drogmissbruk. Men själva behandlingsprogrammen startar inte förrän en person blivit dömd och hamnat i fängelse, människor med missbruk som är häktade får bara rådgivande motivationssamtal.

Men tiden på häktet kan bli lång och behandlingen kunde för många starta tidigare.

Morgan sitter på häktet i Örebro och hoppas på att få plats på ett behandlingshem när han fått sin dom..

60 procent av kriminalvårdens klienter är missbrukare, en kurva som går brant uppåt. Regeringen har under den här mandatperioden satsat 220 miljoner för att bekämpa droger och missbruk just i kriminalvården men merparten av pengarna går till arbetet på anstalterna med tex drogfria platser. Och det har gett resultat.

Men fortfarande får man vänta på behandling tills dom har fallit, fast många rapporterar om att motivationen är som störst under häktestiden. Helena Frisk är Karlskogabo i riksdagens justitieutskott och tycker att det finns att önska vad det gäller behandling av missbruk redan i häktet och att det borde kunna starta tidigare än idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista