Omfattande tobaksförsäljning till minderåriga

Det största fallet någonsin av handel med tobak till minderåriga i Örebro har avslöjats av örebropolisen. Hundratals minderåriga har köpt framför allt smuggelcigaretter av två män som nu misstänks för brott mot tobakslagen.

De båda männen äger en tobaksaffär i centrala Örebro där försäljningen ägt rum, och tonåringar från hela länet har lockats dit av låga priser och bristfällig ålderskontroll.
Enligt utredningsledare Carl Erik Johansson har polisens spaningsarbete och tillslag mot butiken resulterat i starka bevis mot männen. Förutom beslag av utländska cigaretter både från affären och från tonåringar som handlat i affären, har polisen fotograferade försäljningstillfällen och många samstämmiga vittnesuppgifter.
De misstänkta tobakshandlarna nekar till brott, och menar att de misstagit sig på ungdomarnas ålder. Nu riskerar de böter och fängelse upp till sex månader för att de sålt tobak till ungdomar under 18 år. Åtal väntas väckas i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista