Högst halter av markozon i Örebro län

Helgens värmande sol och sydvindar kan vara farliga för astmatiker och hjärtsjuka. Det fina vädret höjer halten av marknära ozon, till livsfarliga nivåer för känsliga personer.

Naturvårdsverket rekommenderar då känsliga personer att stanna inomhus.

Det är första gången på fem år som forskare och myndigheter ser så höga nivåer av markozon i Sverige.

När värdet når 180 mikrogram per kubikmeter luft under mer än en timmes tid är Miljöinstitutet skyldigt att informera allmänheten.

Och i lördags nåddes 190,5 mikrogram vid mätstationen i bland annat Örebro län och i Södermanland. Och under några timmar i går förmiddag hade Örebro län högst nivåer i hela landet.

Det marknära ozonet irriterar slemhinnor och lungor. Och när det blir höga halter kan känsliga få andningsbesvär. Markozon bildas när kväveoxider och kolväteföreningar, framför allt från bilavgaser, reagerar med solljus.

Enligt Naturvårdsverket finns en upptransport av ett paket med luftföroreningar och markozon från stora städer i Mellaneuropa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".