Datainspektionen kritisk mot Örebro kommun

Datainspektionen granskar Örebro kommuns sätt att hantera två fall av namnpublicering på kommunens hemsida. Detta efter att namnen på två elever som stängts av från sina utbildningar av kommunens gymnasienämnd lagts ut i ett protokoll som offentliggjorts på hemsidan på internet.

Datainspektionen ifrågasätter starkt om publiceringen skett i överensstämmelse med PUL, personuppgiftslagen.
Vänsterpartisten Tommie Possnert, i Örebro kommuns gymnasienämnd, har tidigare uttryckt sin kritik över att elevernas identitet avslöjats och under tisdagen anmälde han kommunen till Justitieombudsmannen.

Gymnasienämnden beslutade för två veckor sedan att stänga av de två gymnasieeleverna, eftersom andra gymnasister utsatts för hot eller fara av dessa två.
Protokollet från nämnden lades sedan ut på internet, vilket fått Datainspektionen att reagera.
- Vi kan inte se att det finns något stöd från personuppgiftslagen att publicera namnen på eleverna på internet och vi har nu beslutat att inleda tillsyn av Örebro kommun, säger Diane Joseph, jurist på Datainspektionen till Radio Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista