Kumlabo kritiserar stängning av Tjetjenien-sida

Kumlabon Johan Lagerfelt som är ordförande för den svenska Tjetjenienkommittén är mycket kritisk till att svensk polis stängt en hemsida om bland annat situationen i Tjetjenien.

Förra fredagen beslagtog polisen de två dataservrar i Stockholm där hemsidan lagrades. Anledningen är att polisen misstänker att sidan skulle ha uppmanat till brott, och en brottsutredning om uppvigling pågår.

Johan Lagerfelt har nu JO-anmält den åklagare som beslutade att dataservrarna skulle tas i beslag. Han är övertygad om att beslaget gjordes eftersom den ryska ambassaden är kritiska till hemsidan och Johan Lagerfelt vill nu att JO granskar om beslaget går ihop med den svenska yttrandefriheten.

- Det här är samma avdelning inom åklagarväsendet som såg mellan fingarna när ryska krigsförbrytare var här i vintras och samövade med det svenska försvaret. Nu är man oerhört på bettet med att släcka en hemsida som ryssarna tycker är obehaglig. Inte ser det speciellt objektivt ut! säger Johan Lagerfelt.

Hemsidan fungerar nu igen - men från andra servrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista